Gloucester Road – double the space

The original building is a solid brick and concrete flat roof structure which was constructed during the second world war and later turned into 3 properties.

The addition of a new first floor storey almost doubled the floor area of the house. Obtaining planning permission for this build in Bath presented a challenge, but was ultimately worthwhile.

In order to create a proportionate addition and minimise loads on the existing structure, the new storey is timber and steel frame, at the rear shaped as a mansard-style zinc roof, flattening out at the front to create the new accommodation. The resulting asymmetrical shape is striking while still being proportionate. It allowed us to create a contemporary and sleek look that really enhances the property.

Finely detailed, and skilfully executed by Blok Building, this extension has transformed the property and has been highly commended in the LABC local Building Awards.